Czego potrzebujemy: 200 g fileta z kurczaka 150 g brokuła 10 g parmezanu kawałek chilli sól i pieprz 2 ml Cooking Spray najlepiej wersja Butter Jak wykonać: Pierś z kurczaka kroimy tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Mięso rozbijamy dość cienko, przyprawiamy i od wewnętrznej strony - tej na którą będziemy nakładać farsz pryskamy oliwą. [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach muszą z pomocą rodziców zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i [...]
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
Tempo życia sprawia, że mimo miłości do zdrowych, urozmaiconych dań sięgamy zbyt często po szybkie, źle zbilansowane przekąski, by pokonać uczucie głodu. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej mają problem ze znalezieniem dobrych jakościowo posiłków, które mogłyby spożyć w czasie lunchu w pracy, podróży, czy w momencie [...]
Czego potrzebujemy: Kaszotto: 50 g kaszy - dowolnej, ja użyłam gryczanej niepalonej pół cebuli ząbek czosnku 3/4 szklanki gorącej wody 5 ml oliwy 200 g kurek - ja miałam z puszki, mogą być świeże jeden średni pomidor 10 g pestek słonecznika - uprażonych na suchej patelni 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Polędwiczki: 150 g [...]
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
Veganmeal Italian to propozycja dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Połączenie makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze [...]
Hummus to bardzo smaczna roślinna pasta, której podstawą jest ciecierzyca, oliwa z oliwek, sezam, czosnek i przyprawy. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, ale także kupić gotowce. Seria Vemondo oferuje mnóstwo wegańskich smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. [...]
Czego potrzebujemy: 200 g piersi z kurczaka 50 g pomidorów 40 g sera mozzarella 50 g pieczarek świeża bazylia ulubiona dzika oliwa ulubiony dziki sos sól, pieprz, oregano, ulubione przyprawy do kurczaka Jak przygotować: Pierś z kurczaka nacinamy tak, by stworzyła nam jak największą powierzchnię. Rozbijamy ją i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. [...]
Składniki: główka czosnku 3 średnie cukinie 1 łyżka oliwy 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki śmietany 30 % słonecznik łuskany ser feta śmietana 18% do dekoracji bazylia Sposób przygotowania: Dwie cukinie kroimy w grube plastry, trzecią w drobną kostkę. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Cukinię i czosnek [...]
Czego potrzebujemy: 50 g szparagów - najlepiej główki 50 g mixu kolorowych papryk 50 g cukinii 100 g krewetek 2 ząbki czosnku 20 g oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki kawałeczek posiekanego chilli 65 g makaronu 10 g tartego parmezanu Jak wykonać: Szparagi kroimy na pół i gotujemy około 1 minuty - odcedzamy. Paprykę i cukinię kroimy na drobne [...]
Czego potrzebujemy: 500 g polędwiczki wieprzowej 500 g pieczarek 20 g oliwy - lub więcej 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku sól, pieprz łyżka zmielonych na pył suszonych borowików 400 ml śmietany 30 % Jak wykonać: Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy [...]
Czego potrzebujemy: 300 g passaty 150 g fileta z kurczaka 30 g rurek canelloni - 3 sztuki 15 g sera mozzarella 2 porcje oliwy w sprayu Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka czerwona słodka Jak wykonać: Mięso kroimy w wąskie paski, spryskujemy oliwą i przyprawiamy. Dobrze jest je natrzeć i odstawić na min godzinę. Po tym czasie [...]
Czego potrzebujemy: 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 150 g fileta z kurczaka 10 ml oliwy z oliwek 100 g ryżu łyżeczka tabasco łyżeczka sosu sojowego sól , pieprz Jak przygotować: Ryż gotujemy. W trakcie kiedy ryż się gotuje, przyrządzamy mięso i warzywa. Mięso kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i dodajemy 5 ml oliwy. [...]
Składniki: 125 g mozzarelli garść rukoli pomidorki koktajlowe świeża bazylia łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Pomidory, rukolę i liście bazylii umyć i osuszyć. Liście rukoli ułożyć na talerzyku. Ser mozzarella i pomidorki pokroić i ułożyć na rukoli. Czosnek i liście świeżej bazylii zmiksować na gładko z [...]
Składniki: 1 jajko 30g chorizo 50g czerwonej fasoli konserwowej 80g marynowanej papryki grillowanej 5 pomidorków koktajlowych 4 łyżki passaty pomidorowej pół małej cebuli 5g oliwy z oliwek pieprz, sól, papryka wędzona Sposób przygotowania: Cebulę i chorizo drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół [...]
Witam, mam pytanie otóż, wyczytałem gdzieś kiedyś że przed snem ok. 30 min. należy spożyć ostatni posiłek składający się z białka np. chudy twaróg/serek wiejski/tuńczyka I POPIĆ TO KIELISZKIEM OLIWY Z OLIWEK LUB ZJEŚĆ DO TEGO BIAŁKA 10G SIEMIA LNIANEGO ? Pytanie więc brzmi czy to prawda i po co do białka oliwa lub siemie na noc ? Z góry dzieki za [...]